Lookly

Waarom draag je wat je draagt?

Door Sandra

We vinden kleding in vele stijlen, kleuren en modellen. Het aanbod is enorm, zowel in de winkels als via webshops. Toch weten de meesten onder ons daar een weg in te vinden. Maar waarom draag je wat je draagt? De keuze die je maakt, weerspiegelt vaak je persoonlijkheid of de periode waarin jij je bevindt. Denk hierbij bijv. aan het begin van een nieuwe relatie of juist het einde ervan, een nieuwe baan, einde van een ziekte, of van een innerlijke- of uiterlijke metamorfose.

Waarom kies je nu “automatisch” voor een bepaalde kledingstijl?

De reden waarom je een bepaalde kledingkeuze maakt, kan verschillend zijn. De ene persoon kiest voor een bepaalde stijl omdat hij/zij zich daardoor zelfverzekerder voelt, de ander kiest een kledingstijl juist om ergens bij te horen (religie, muzieksoort), om op te vallen of zich juist ergens tegen af te zetten. Daarnaast wordt er ook vaak een kledingstijl gekozen die gewoon bij een bepaalde gelegenheid past.

Een bepaalde kledingstijl is vaak terug te vinden in de woon- ,werk- of leefomgeving van de persoon die de stijl draagt. Zo zie je vaak dat mensen die zich in een bepaalde stijl kleden zich ook bevinden in een groep mensen met diezelfde stijl. Je ziet dit vaak op school, binnen een vereniging, maar ook in de woon- of werkomgeving. Mensen die samenwerken- en/of samenwonen ervaren vaak dezelfde dingen en maken vaak gelijkwaardige keuzes. Stijl zoekt stijl vaak op. Daarnaast voelt zich vaak prettiger en meer begrepen wanneer we ons onder "gelijk geklede" bevinden. Dit komt vaak omdat men uit dezelfde leef omgeving komt, vaak dezelfde interesses, achtergrond of dezelfde levensverwachtingen hebben.

Kleur bekennen

Ook kleur kan veel zeggen over je persoonlijkheid. Iedereen heeft wel zijn/haar favoriete kleuren.
Elke kleur heeft zijn eigen betekenis. Zo zien we de kleur blauw veel terug in de zakenwereld. Het staat voor intelligentie en betrouwbaarheid. De kleur paars daarentegen staat bijv. voor spiritualiteit, energie, kwaliteit en waardigheid. 
Daarnaast zie je ook vaak dat de keuze van je kleuren bepalend zijn voor hoe je je voelt op dat moment. Heb je een minder goede dag, dan is de kans groot dat je voor veilige onopvallende kleuren kiest. Onbewust zeg je dat je even niet gezien wilt worden of geen aandacht wil trekken. Heb je een geweldige dag, ben je energiek, vrolijk en zit je goed in je vel, dan maak je een stapje naar voren omdat je je zelfverzekerd voelt. Je zult zien dat je dan ook sneller kiest voor uitbundige en fellere kleuren.

Met jouw kledingstijl en de keuze van je persoonlijke kleuren kan je bij een ander een grote indruk achter laten. De één zal het prachtig vinden, de ander zal het bewonderen maar zelf niet willen of durven dragen, weer een ander zal het helemaal niet mooi of zelfs verschrikkelijk vinden.

 

In een volgend blog vertel ik jullie meer over wat kleuren ons vertellen.

Doe de gratis stylecheck!

Al een indicatie hebben van wat jou goed staat? Met een paar vragen krijg je direct gratis antwoord!