Lookly

Kleur, kleur en nog meer kleur

Door Sandra

Kleur, je hebt er iets mee of juist helemaal niet. Of je wilt er misschien wel iets mee, maar weet eigenlijk niet hoe of wat. Kleur is veelzijdig en het verteld veel meer (over je) dan wat je zou denken. En ook al heb je niets met kleur, bewust of onbewust heeft iedereen wel zijn favoriete kleur(en) in de kledingkast hangen.

Het ontstaan van kleur
Kleur ontstaat in de aanwezigheid van licht. Wanneer lichtstralen op een bepaalde manier vallen op een object ontstaat er door een weerspiegeling een kleur. Bij deze weerspiegeling (weerkaatsing) van licht ervaren wij een bepaalde kleur.
Zwart en wit zijn geen kleuren. Bij zwart hebben we een gebrek aan licht en bij wit zien we dat de kleuren overbelicht worden.
Kleur en licht zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder licht (of met te veel licht) kunnen we geen kleuren waarnemen.

Welke kleuren kennen we?
We kennen 3 groepen kleuren, nl, de secundaire- , primaire- en tertiaire kleuren. De secundaire kleuren zijn rood, geel en blauw.
Dit zijn de kleuren die in alle variante terug te vinden zijn. Ze zijn dus de verbindingskleuren van alle secundaire en tertiaire kleuren.


De betekenis van kleur
Er bestaat al een eeuwen oude studie over de betekenis van kleur. De één vindt het interessant, een ander zal het zweverig of onzin vinden. 
Toch heeft elke kleur zijn betekenis.

Kleur en emotie
Kleuren spelen een grote rol in het gevoel dat we ergens bij krijgen.
Veel kleuren hebben zowel een positieve als een negatieve associatie. Hoe jij het ervaart is afhankelijk hoe je de kleur beleeft. Ook de kleursterkte heeft invloed op hoe jij een kleur ervaart. Onderstaand enkele voorbeelden van de meest gedragen kleuren.

Kleur en persoonlijkheid
Kleur kan ook veel zeggen over je persoonlijkheid of over hoe jij je voelt.
Heb je een minder goede dag, dan is de kans groot dat je voor veilige onopvallende kleuren kiest. Onbewust zeg je dat je even niet gezien wilt worden of geen aandacht wil trekken. Heb je een geweldige dag, ben je energiek , schijnt de zon, ben je vrolijk en zit je goed in je vel, dan treed je wat makkelijker naar de voorgrond, omdat je je zelfverzekerder voelt. Je straalt, bent makkelijker benaderbaar en je zult zien dat je dan ook sneller kiest voor uitbundige en fellere kleuren.

Enkele voorbeelden:
Draag je vurig rood dan kom je dominant en als een durfal over. Bij zonnig geel zien mensen je als een energiek en enthousiast mens. Draag je groen dan straal je vriendelijkheid uit en bij blauw draag je weldoordachtheid en zakelijkheid uit.
Maar de studie over kleur gaat nog verder. Zo wordt de leeuw gelinkt met vurig rood, de zeehond met zonnig geel, de dromedaris met groen en een giraf met blauw.


Kleur- kleding en stijladvies
Door gebruikt te maken van de juiste kleuren zal je zien dat je (nog meer) gaat stralen. Daarom is een kleuranalyse één van de belangrijkste onderdelen van het persoonlijke stijladvies.
Hoe mooi je outfit en make-up ook is samengesteld, en hoe perfect je jurkje ook bij je figuur past of je haar is gestijld, als je niet de juiste kleuren draagt, sla je de plank mis.
Een goede kleuranalyse vormt dan ook de basis voor het uiteindelijke stijladvies.


Wat zegt Lookly?
Je leest het al. Het onderwerp kleur valt niet in één hokje te plaatsen. Er valt heel veel te vertellen en te ontdekken over kleur. De taal van kleur is dan ook heel breed.
Wil jij meer weten over kleur of zou je graag willen weten wat kleur met je doet, welke kleur het beste bij je past of welke juist niet?
Vraag gerust eens naar de mogelijkheden van een persoonlijke kleuradvies en straal als nooit tevoren.

You Look Lovely!

Sandra Janssen

Doe de gratis stylecheck!

Al een indicatie hebben van wat jou goed staat? Met een paar vragen krijg je direct gratis antwoord!