Lookly

Kledingkast opruimtips

Door Sandra

Moet jij ook nodig plaatsmaken in je kledingkast, sta je uren te turen wat je aan moet en heb je totaal geen overzicht meer over alles wat er in je kast ligt en hangt? Of ben je al weken aan het plannen je kledingskast op te ruimen maar ben je er nog niet aan toegekomen en zit deze nog vol met oude kleding, te groot, te klein, niet meer mooi, of gewoon kleding uit het vorige seizoen. Tijd om er eens flink de bezem doorheen halen. Maar hoe pak je dit nu praktisch aan?

Ik zet voor jou enkele handig tips op een rijtje, zodat je straks weer helemaal opgeruimd het nieuwe seizoen kunt ingaan:

 1. Haal eerst alles uit de kast:
  Nu de kast toch helemaal leeg is, maak deze dan ook eens helemaal schoon met een fris sopje.
 2. Verdeel je kleding in verschillende categorieën:
  Wanneer je alle kleding uit de kast hebt verdeel deze dan in categorieën. Begin met hangende kleding en daarna met de opgevouwen kleding. Kijk ook naar welke kledingstukken je veel draagt en naar welk seizoen het is. Daarnaast kun je de kleding nog sorteren op kleur en soort.
 3. Vouw zoveel mogelijk op:
  Veel kleding kun je heel goed opvouwen en stapelen. Denk hierbij aan truien, broeken en shirts. Dit scheelt veel ruimte in je kast en de kleding blijft langer mooi. Kledingstukken gemaakt van dunner of kwetsbare stoffen kun je beter ophangen.
 4. Investeer in goede kleerhangers:
  Zeker voor zwaardere items als (winter) jassen is het goed om een paar stevige kleerhangers te hebben. Maar ook je mooiste items of items van dunne stoffen verdienen een goede kleerhanger. Er zijn verschillende vormen kleerhangers te krijgen dus er is altijd een passend model te vinden voor je verschillende kledingstukken.
 5. Kleding wegdoen:
  Alle kleding waar je niet vrolijk van wordt, waar de kleur je niet van doet stralen, waar je je niet comfortabel in voelt, kapotte kleding of kleding die je al meer dan een jaar  onaangeroerd in de kast hebt hangen mogen weg. Deze items nemen alleen maar kastruimte in beslag.
 6. Te veel look-a-likes in je kast:
  Iedereen heeft wel een favoriet kledingstuk waar je er nooit genoeg van hebt. Denk aan die vele blousjes in dezelfde kleur of die stapel witte shirts. Ondanks dat je er zoveel van hebt, heb je er altijd maar één of twee favoriete van. Kies die uit en geef de rest een andere bestemming.
 7. Oude items niet allemaal weggooien!:
  Ouderdom van een item maakt niet altijd minder mooi en hoeft niet altijd een reden te zijn om het weg te gooien. Kijk eerst goed naar de kwaliteit van het stof. Deze regel gaat voornamelijk op bij items gemaakt van spijkerstof, want hoe vaker deze gedragen wordt, hoe mooier deze vaak worden of hoe lekkerder de pasvorm zit.
 8. Ondergoed en lingerie niet vergeten:
  Door het vele dragen en wassen heeft ondergoed en lingerie vaak veel te lijden. Check regelmatig je (oude) ondergoed en vervang het tijdig.
 9. Sportkleding en overige items:
  Als je toch aan het opruimen gaat, sla dan je leggings, sportkleding, sokken en panty’s niet over.
  Deze kleding leveren vaak in op kwaliteit naarmate je ze draagt en/of veel wast. Controleer deze kleding dan ook altijd even mee of ze er nog netjes uit zien.
 10. Berg je kleding efficiënt op:
  Bewaar je schoenendozen want deze zijn altijd makkelijk om ondergoed en sokken in op te bergen. Ook ladeverdelers en manden zijn handig in een kledingkast om je spullen in op te bergen.
  Let op dat je kleding niet te lang in een afgesloten doos/kist opbergt. Kleding gaat dan vaak muffig ruiken. Je voorkomt dit als er genoeg frisse lucht bij kan, dus maak bijv. gaten in de deksel van een doos of laat de deksel gewoonweg af.


 11. Schrijf mee als je opruimt.
 12. Leg tijdens het opruimen pen en papier klaar. Het is altijd handig om een lijstje te maken van items die aan vervanging toe zijn of te noteren welke items je voorlopig echt wel genoeg hebt.
 13. Maak foto’s tijdens het opruimen:
  Wil je kleding verkopen maak dan tijdens het opruimen alvast wat leuke foto’s van (setjes) kleding welke je (online) wilt verkopen.
 14. Als laatste:
  - Begin bij de basics
  Investeer in goede basics. Een mooie zwarte pantalon, een witte blouse, een paar nette jurken en een paar mooie hakken, waar je goed op kunt lopen, vormen de basis van je garderobekast. Vind je het lastig om goede basics te vinden, dan is het ook niet erg meerdere kleuren in een goede basic aan te schaffen.
  - Laat je kleding een keer stomen.
  Voornamelijk truien en jassen kunnen aan het einde van het seizoen gestoomd worden. Dan hangen ze daarna weer lekker fris in je kast.


Wat zegt Lookly?
Deze klus hoeft niet in 1 dag klaar! Je mag er gerust 2 dagen of een weekendje over doen. Dus geen stress bij deze klus en geniet er ook een beetje van!

You Look Lovely!

Sandra Janssen

Doe de gratis stylecheck!

Al een indicatie hebben van wat jou goed staat? Met een paar vragen krijg je direct gratis antwoord!