Lookly

Do's & Don'ts van dragen sportkleding

Door Sandra

Gingen we vroeger nog met z'n allen met donkere en wijde sportkleding naar de sportschool? Nou, dat is nu echt wel anders, want de fitnesskleding van tegenwoordig is kleurrijk, strak en vooral casual. Er is heel veel keuze in leuke sportkleding en ook de sportkleding kent zijn trends. Maar hoe draag je nu je sportkleding, waar moet je op letten bij de aanschaf van je sportoutfit en hoe hou je je sportkleding mooi?

Do’s:

 • Kies sportkleding waarin jouw lichaam het best tot zijn recht komt. Strak mag, maar bijvoorbeeld een té strakke tailleband van je legging zorgt voor een muffin-effect. Let daar dus goed op en koop eventueel een grotere maat.
  Twijfel je of de tailleband/legging te strak is? Doe dan eerst maar eens een paar squate oefeningen en dan voel je meteen of deze goed zit.
 • Draag een goede sportbh. Het dragen van een verkeerde beha kan zorgen voor vervelende schouder- en rugklachten die je liever niet wilt.
 • Draag je een crop top, draag deze dan op een legging met een extra hoge tailleband of op een hoge wijde joggingbroek. Hiermee voorkom je het lelijke bouwvakkersdecolleté.
 • Kies sportkleding gemaakt van de materialen/stoffen die “ademen” en zorgen voor een goede vochtafvoer en temperatuurregeling.
 • Draag je sportkleding in “Laagjes”. Neem een vest, oversized sweater of jack mee naar je training. Je kunt deze dragen bij je warming up, maar het is ook prettig voor na het sporten.

Don’ts:

 • Absoluut not done is een té laag uitgesneden decolleté tijdens het sporten.
 • Té strakke of té losse kleding
  Té strakke kleding
   staat je sportprestaties flink in de weg. Te kleine broeken kunnen bijvoorbeeld de bloedcirculatie verhinderen, waardoor je sneller last krijgt van kramp en te kleine bh’s kunnen ervoor zorgen dat je moeilijker kunt ademen.
  Draag je té losse kleding dan is het moeilijk om te zien of je houding goed is tijdens een oefening. Daarnaast hoef je een mooi lichaam ook niet te verstoppen achter een laag te losse kleding.
 • Vermijd katoenen fitnesskleding. Het kan lekker zitten, maar is niet goed voor de vochtafvoer en daardoor zie je snel zweetvlekken in je kleding.
 • Gebruik niet te veel make up. Tijdens het trainen zal je gaan zweten en dit zal ten nadele van je make-up gaan.
  Daarnaast verstoppen je poriën sneller als je zweet. Het resultaat: een geïrriteerde huid en onzuiverheden.
 • Draag geen overmatige sieraden. Ringen, armbanden en kettingen kunnen niet alleen maar hinderen tijdens een training, maar het kan ook nog eens gevaarlijk zijn.
 • Focus je niet alleen op het kopen van dure en/of merkkleding. Goedkopere sport/fitnesskleding kan ook van prima kwaliteit zijn en is vaak ook erg trendy.

Hoe hou ik mijn sportkleding fris?

Onze mooie sportoutfits willen we natuurlijk ook lekker fris en fleurig houden. Ik heb voor jou nog enkele tips om je sportkleding te wassen zodat het fris blijft ruiken, waarbij het textiel niet te veel wordt aangetast en de kleuren mooi blijven:

 1. Was je sportkleding zo snel mogelijk na de training. Zo voorkom je dat nare geurtjes zich hechten aan het textiel.
 2. Laat je sportkleding 15-20 minuten weken in koud water met een flinke scheut azijn. Het azijn reinigt het grove vuil en tast het textiel niet aan.
 3. Gebruik geen wasverzachter bij je sportkleding. Wasverzachter heeft een olieachtige substantie die zich tussen de vezels van je sportkledij nestelt waardoor de ademende functie verloren gaat. Het is tevens niet goed voor de lycra. Het tast namelijk de elasticiteit van je sportkledij aan.
 4. Gebruik een klein beetje wasmiddel om je sportkleding te wassen. Te veel wasmiddel zal niet volledig uitgespoeld worden door de wasmachine. Het overgebleven wasmiddel zal dode huidcellen vasthouden en zorgen voor nare geurtjes.
 5. Was je kleding binnenste buiten om de kleuren te beschermen.

Wat zegt Lookly:
Het is natuurlijk het belangrijkste dat jij jezelf goed voelt in de sportkleding die je draagt, want dat geeft je ook zelfvertrouwen. Kies dus een outfit waar jij jezelf lekker in voelt. Laat je niet van de wijs brengen door de meningen van een ander of modetrends. Succes en veel plezier met de training!

You Look Lovely!

Sandra Janssen

Doe de gratis stylecheck!

Al een indicatie hebben van wat jou goed staat? Met een paar vragen krijg je direct gratis antwoord!