Lookly

Afvallen en nieuwe kleding. Hoe pak je dit aan?

Door Sandra

De zomer komt er aan! Eigenlijk willen we nog wel een paar kilootjes afvallen voordat we naar het strand gaan of dat leuke, vrolijke (zomer) jurkje weer aan kunnen. Met de juiste motivatie en doorzettingsvermogen lukt het ons meestal wel die kilootjes kwijt te raken. Gedurende het proces merk je dat je lichaam en figuur begint te veranderen en gaande weg je oude kleding te groot wordt. Misschien kijk je uit naar het moment dat je dat ene kledingstuk je mooi past. Daarop wachten is niet nodig, want ook tijdens het afvallen kun je er leuk en stralend uitzien!

Afvallen is niet makkelijk, je moet erg gemotiveerd zijn, doorzetten en dan nog gaat dit vaak gepaard met ups en downs. Maar er komt een moment dat je merkt dat je kleding losser gaat zitten, naar verloop van tijd echt te groot gaat worden en broeken zelfs afzakken.
Veel vrouwen en mannen grijpen in de eerste fase nog naar hun oude (vaak zwarte, verhullende) kleding. Dat voelt veilig en is makkelijk. Maar wanneer komt dan het moment dat je het aandurft om uit de schaduw van je oude figuur (en dus oude kleding) te stappen en nieuwe kleren te dragen die beter passen bij je figuur? Hoe kleed je je in deze toch al pittige periode van afvallen en waar moet je op letten?
Ik geef je graag enkele handige kledingtips voor tijdens het afvallen en daarnaast enkele do’s en don’ts waar je op moet letten bij het kopen van kleding tijdens het afvallen.


Kledingtips voor wanneer je aan het afvallen bent:

 1. Investeer in goede basics:
  Basics vormen de basis van je kledingkast. Koop basics altijd in effe (neutrale) kleuren dan kun je ze overal bij combineren en passen ze bij elke stijl.
  Basics draag je veel, koop ze daarom in goede kwaliteit, dan gaan ze het langste mee.
 2. Vergeet je ondergoed niet:
  Een goede basis is belangrijk. Hier hoort ook goed zittende lingerie/ondergoed bij. Dit geldt overigens voor vrouwen én mannen.
  Zorg er altijd voor dat je ondergoed een goede ondersteuning biedt op plaatsen waar het nodig is. Door het juiste ondergoed te dragen zit je kleding ook mooier.
 3. Laat kleding innemen:
  Ben je iets afgevallen, maar heb je het streefgewicht nog niet gehaald, laat jouw mooiste items dan innemen. Zo kun je ze langer doordragen en het spaart je het geld wat je straks bij het behalen van je streefgewicht mooi kan besteden aan een aanvulling op je nieuwe garderobe.
 4. Verkoop of ruil je te grote kleding:
  Denk duurzaam: Is je kleding echt te groot geworden, verkoop het dan op Marktplaats, Vinted of via een tweede hands kledingzaak. Het geld wat het opbrengt kun je weer gebruiken om nieuwe passende items te kopen.
  Heb je vriendinnen die ook aan het afvallen zijn, kijk dan of je onderling kleding kunt ruilen of je schenkt het aan een goed doel.
 5. Koop kleding niet te duur:
  Maak gebruik van de uitverkoop of van de minder dure kledingwinkels zolang je nog in het afvalproces zit.
 6. Speel met accessoires:
  Wil je een keer een andere look dragen? Gebruik dan eens verschillende accessoires. Je zult zien dat je met één jurkje verschillende looks kunt creëren. Daarnaast zijn accessoires niet onderhevig aan een afvalproces, dus je kunt ze altijd gebruiken.
 7. Accentueer je vormen:
  Je bent aan het afvallen en dat betekend ook dat je silhouet verandert. Verstop je niet onder de oude kleding maar ben trots en laat gerust zien hoe ver je al gekomen bent. Accentueer je nieuwe lichaamsvormen met een mooie ceintuur of een getailleerd jasje.


Heb je kleding die (veel) te groot zijn?  

 • Verkoop of doneer kleding die niet meer passen.
 • Heb je kleding die je echt heel mooi vind en absoluut niet weg wilt doen? Vraag een naaister of het nog mogelijk is of ze deze kunnen vermaken zodat je ze nog een tijd kunt doordragen.
 • Dit kun je ook doen als je inmiddels op de helft zit van je afval proces. Je mag je zelf zeker belonen voor de inmiddels behaalde successen en iets nieuws kopen maar je kunt enkele stukken van je te grote kleding ook nog laten vermaken zodat je deze nog kunt gebruiken in het vervolg afval traject.  
 • Bewaar te grote kledingstukken niet voor “het geval dat”. Je wilt immers niet meer naar je oude gewicht.
 • Ben je afgevallen? Verstop je niet onder een laag té grote en té donkere kleding.

Wil je nieuwe kleren kopen tijdens het afvallen?     

 • Koop alleen kleding die op dat moment goed past (dus NIET anticiperen voor als je straks nog eens een aantal kilo’s kwijt bent!).
 • Koop kleding in de opruiming of kies voor betaalbare kleding.
 • Koop alleen wat je nodig hebt. Je garderobe uitbreiden of aanpassen is een proces wat geleidelijk aan gaat. Je zult zien dat je gaande weg ook een eigen persoonlijke stijl ontwikkeld.
 • Koop niet te kleine kleding.
 • Koop niet te grote kleding
 • Gewichtsdoel nog niet bereikt? Koop dan niet te dure kleding.


Wat zegt Lookly:
Afvallen is een intensief proces en logisch dat je na het afvallen zin hebt om je kledingkast een nieuwe frisse boost te geven. Koop alleen kleding die op het moment van passen ook goed past en comfortabel zit. Kom uit de schaduw van je oude ik en verhul je niet langer meer in je oude kleding en donkere kleuren maar maak gerust een stapje naar voren. Ben trots, laat je zien en probeer eens wat kleur. Gaande weg ontwikkel je stap voor stap je eigen unieke persoonlijke stijl.

Heb jij hulp nodig bij het maken van de juiste kledingkeuzes, weet jij niet wat je aan moet, welke kleuren je het beste staan of ben je opzoek naar je persoonlijke stijl. Plan gerust vrijblijvend een belafspraak. Je zit dan nog nergens aan vast en zo maken we eerst telefonisch kennis om te kijken of het klikt en of ik je kan helpen. Tot snel!

You Look Lovely!

Liefs Sandra

   Doe de gratis stylecheck!

   Al een indicatie hebben van wat jou goed staat? Met een paar vragen krijg je direct gratis antwoord!